Tuesday, September 29, 2020

Kartini

Kartini
2016
NetflixKartini lakonan Dian Sastrowardoyo sampai ke hati saya sebagai penonton yang begitu terpegun dengan lakonan bersahaja beliau. Bagi yang mahu mengenali sosok wanita Indonesia yang dipandang tinggi di sana boleh menonton filem biografi ini namun bagi saya, tidak begitu puas mengenali Kartini melalui filem ini. Kita boleh mencari dan membaca kisah-kisah serta tulisannya bagaimana begitu ampuh dan nekadnya perjuangan wanita bernama Kartini.

Kisah perjuangan Kartini atau Raden Ajeng Kartini yang mahu mengubahtakdir dan tradisi keluarga. Kartini membesar dalam keluarga bangsawan tetapi dia melihat  bagaimana ibu kandungnya, Ngasira lakonan Christine Hakim menjadi orang buangan di rumahnya dan menjadi pembantu rumah kerana ibunya tidak memiliki darah bangsawan 

Ayahnya, Raden Mas Aryo Sosroningrat sangat menyayangi  Kartini tetapi tidak mampu melawan adat tradisi yang sangat kuat pada zaman itu. Kartini harus mematuhi segala adat tanpa sebarang bantahan meskipun adat itu menurutnya tidak adil. Abangnya Raden Mas Panji Sosrokartono lakonan Redza rahadian memberikan inspirasi dan keyakinan kepada Kartini bahawa selagi membaca, tidak ada yang boleh memenjarakan fikiran dan imaginasi. Kartini tidak mahu menyerahkan hidupnya begitu sahaja dan nekad memperjuangkan hak samarata bagi wanita dan juga golongan miskin.

Kartini bersama dua adik perempuan tirinya, Roekmini lakonan Acha Saptriasa dan Kardinah lakonan Ayushita juga turut sama-sama berjuang menjadi wanita yang menentukan masa depan mereka sendiri. Mereka bercita-cita untuk mendirikan sekolah buat kaum miskin dan mencipta lapangan kerja untuk rakyat yang memerlukan. Kartini juga sering berutusan surat dengan rakan Eropahnya malah menulis beberapa artikel yang bagus.

Namun, untuk melawan tradisi dan adat keluarga bukanlah suatu hal yang mudah untuk dilakukan kerana dia berdepan dengan pelbagai rintangan dan cabaran serta sikap tidak keterbukaan dan konservatif golongan atasan. Bukan itu sahaja Kartini juga cuba untuk menentang perkahwinan yang diatur keluarga serta cuba menolak poligami. Baginya, wanita berhak melangkah lebih jauh tanpa batasan

Kaun?

Kaun?

1999
Astro Boo
Maksud kaun ialah siapa? Pada hari hujan lebat, seorang wanita muda lakonan Urmila Matondkar berbual dengan ibu bapanya melalui telefon, bertanya bila mereka akan pulang. Ketika dia melihat berita pembunuh bersiri di bandarnya. Loceng pintu berbunyi. Dia dapati ada seorang lelaki di luar memperkenalkan dirinya sebagai Sameer Purnavale lakonan Manoj Bajpai, yang mengaku sebagai rakan perniagaan pemilik rumah, Encik Malhotra. Wanita itu enggan membuka pintu. Dia memberirahu bahawa rumah ini milik Tuan Gupta. Sameer terus-menerus menganggu dan membunyikan loceng pintu. Wanita itu memberitahunya bahawa dia tidak akan membiarkannya masuk kerana bimbang. Wanita terdengar bunyi bising dan ketakutan, lantas dia berlari ke muka pintu dan membenarkan Sameer masuk.

Bekalan elektrik secara tiba-tiba, wanita itu pergi ke dapur untuk mencari lilin, tetapi sebaliknya menjumpai kucing peliharaannya yang mati. Ngeri, dia berlari ke pintu dengan panik, hanya untuk mencari lelaki lain yang memegang pistol. Lelaki itu mengenalkan dirinya sebagai Inspektor Qureshi lakonan Sushant Singh dan menghubungi balai polis untuk mendapatkan bantuan. Sameer dan wanita itu mencurigai terhadap Bashir, dan dua lelaki kemudian bertengkar. Semasa dua lelaki itu bergaduh, wanita itu memegang pistol Qureshi, memaksanya untuk mengaku bahawa dia sebenarnya bukan polis, tetapi pencuri.  Wanita itu menelefon ibunya dan memintanya untuk menghubungi polis.

Sameer dan Qureshi bertengkar hingga menyebabkan kematian  Qureshi. Wanita itu berlari ketakutan menuju ke loteng. Sameer memujuk dan memberitahu dia melakukan kerana keselamatan. Wanita itu berlari dan menyorok. Sameer kepenatan duduk di atas karpet bergulung. Dia rasa lain macam lalu membuka gulungan itu namun ada sesuatu yang mengejutkan dia.

Plot twist 😁

13 Reason Why

13 Reason Why

Netflix
Siri adaptasi novel karya Jay Asher berkisar mengenai kehidupan remaja di Sekolah Tinggi Libertty. Pada permulaan siri ini, Clay Jensen, seorang junior di Liberty, menerima satu set tujuh kaset yang dirakam oleh Hannah Baker, rakannya yang membunuh diri. Pada kaset itu, Hannah telah merakam harian audio yang penuh emosi dan menjelaskan 13 sebab mengapa dia bunuh diri.

Dari tujuh pita itu akan ada  misteri yang saling berkait, semakin mendalam, dan penonton akan memikirkan dan tercari-cari masalah Hannah Baker yang menyebabkan dia membunuh diri.  


Musim kedua berkisar mengenai tuntutan mahkamah oleh ibu bapa Hannah terhadap Liberty, dengan maklumat setiap individu di kaset tersebut dipanggil untuk didakwa. Siri ini berakhir dengan adegan serangan yang sangat kontroversi yang melibatkan pelajar Liberty,
Musim ketiga ditetapkan lapan bulan selepas akhir musim kedua. Clay dan rakan-rakanny berjuang untuk cubaan pembunuhan Tyler di Spring Fling dan membantunya dalam proses pemulihan. Namun, ketegangan berlaku didih semasa Homecoming Liberty High, yang menyebabkan pembunuhan bekas pelajar Liberty High School, Bryce Walker.Musim keempat berkisar pada kesihatan mental Clay yang merosot akibat peristiwa sebelumnya. Ketegangan terjadisekali lagi ketika pasukan bola sepak menyrksa Clay dan berusaha mencari kebenaran di sebalik kematian Bryce. Pentadbiran Liberty High menetapkan langkah-langkah keselamatan yang lebih ketat di kampus, yang menyebabkan ketegangan pelajar kemudian menyebabkan konfrontasi ganas antara polis tempatan dan pelajar Liberty.