Sunday, October 4, 2020

The Advocate: A Missing Body

 The Advocate: A Missing Body

2015

TvN


Pembunuhan tanpa bukti. Byeon Ho-sung seorang peguam dengan motto hidupnya adalah "Menang adalah keadilan, dan saya adalah pemenangnya." Setelah Byeon memenangi tuntutan untuk syarikat farmaseutikal konglomerat besar, milik Moon Ji-hoon yang kemudian ya memintanya untuk membela pemandunya,  Moon Kim Jeong-hwan, yang disyaki telah membunuh seorang pelajar perempuan bernama Han Min-jeong. Darah ditemui di tempat kejadian di mana Kim ditangkap, tetapi mayat belum dijumpai dan tiada saksi.

Kim memberitahu  dia dan mangsa berpacaran, tetapi pendakwa rookie yang bersemangat Jin Sun-min percaya bahawa dia mengekori Han. Ketika Byeon hampir berjaya membantah tuntutan Jin dan menang kes, Kim tiba-tiba mengaku di mahkamah pada hari terakhir perbicaraan bahawa dia membunuh Han. Marah dan tidak puas hati serta dituduh mengganggu bukti, Byeon memulakan penyiasatan dan bekerjasama dengan Jin, Pendakwaraya. Setiap penyiasatan dan pencariannya menemui jalan buntu dan dia percaya kes ini dilindungi orang tertentu. Ketika dia menyiasat lebih jauh Byeon mula mendapat petunjuk yang menghubungkan kes itu kembali ke Moon Ji-Hoon

Kelaster

Kelaster
Astro First
2020
2/5
Bolehlah layan. Nak best sangat tu tidaklah, bolehlah saya ikuti filem ini hingga habis sebab seram tu seramlah juga. Kelakar pun iya juga terutama Kakak Karipap bila pulangkan duit baki RM 1. Rasanya sesuai dengan tajuk Hantu Bas
 Awal-awal tonton saya dah dapat teka siapa hantu 😁

Asalnya Zul dan Usop serta pelajar asrama dikehendaki kosongkan asrama untuk pembaikan dan Penyelenggaraan. Usop terpaksa menanti Zul berkemas hingga lewat pagi. Mereka berdua tidak dapat pulang kerana kereta rosak maka terperangkap dalam asrama berikutan PKP.

Usop dan Zul bertemu Ain yang memerlukan bantuan. Klisenya di sini, asal asrama pasti kongsikan kisah seram dan hantu. Zul cerita kisah seram sewaktu terperangkap dalam kelas pada waktu nalam dan di ganggu hantu wanita manakala Usop di ganggu hantu wanita yang menangis dan nemanggil-manggil namanya hingga Usop ketakutan ketika tidur tetapi Ain menceritakan  bukan kisah seram.