Sunday, July 22, 2018

UnsaneSewyer wanita bekerjaya yang suka menyendiri. Sewyer merasakan dirinya di hendap lalu membuat keputusan untuk bertemu dengan Kaunselor Highland Creek Behavioral Cente bagi menangani masalah dirinya selalu di hendap seseorang. Entah bagaimana dia ditempatkan sebagai pesakit yang dikurung. semua alat komunikasi, beg serta apa yang ada pada dirinya di simpan semasa dioa mendapatkan rawatan dan beliau menandatangani satu borang tanpa menyedari bahawa itu adalah persetujuan mendapatkan rawatan.


Sewyer dilayan sebagai peskait mental. Sewyer tidak menyedari bahawa pusta rawatan itu cuba mengambil kesempatan insurans yang dimilikinya. Ibunya cuba mengeluarkan Sewyer pun tidak berjaya. penghendap yang menghendapnya itu kakitangan pusat rawatan tersebut.

Jadi berhati-hatilah jika ada sesuatu yang mencurigakan, terus saja buat laporan polis

BingitSaya dapatkan buku ini dari sahabat gua yang juga penulis buku Bingit. Pertama kali tengok muka depan novel ini, di kepala gua mungkin kisah banduan. Bak kata penulisnya, kau baca arr dulu, baru kau tahu. Sejujurnya membaca buku-buku terbitan FIXI saya agak memilih. Bak kata kawan saya bukan penulis, kau sebagai Penulis harus berfikiran terbuka. Jangan ego dengan buku-buku sebegini. kau kena baca semua buku baru verstile! 

Hidup seorang lelaki jadi bingit apabila hidupnya huru hara. kemunculan  Tony. Lebih membingitkan bila ada perempuan mengandungkan anaknya tanpa nikah. Bingit buku ini membawa maksud huru-hara. Hidupnya kacau bilau dan tidak tentu arah.

Saya membaca. serius, saya terkejut. Wah, penulisan yang begitu berani lebih -lebih lagi penulisnya seorang wanita. namun bagi saya penulisannya jujur dari hati seperti air mengalir yang kadang -kadang tenang tetapi berkocak juga. Dialog yang disampaikan itu membuatkan saya membaca sambil menuturkannya. Ingi rasanya bila jadi gua dan lu.

Bingit bukan buku  kosong tetapi bermesej dari segi apa yang ingin disampaikan oleh penulis. Itulah yang berlaku di kalangan masyarakat. Penulisnya yang saya kenali seorang yang terbuka dan bersahaja. Bercakap  dan berbual antara kami berdua, kami bualkan sahaja tanpa sekatan. begitulah hidup penulis tetapi pemikiran kami agak berbeza.

Berbalik pada Bingit, kita tidak boleh menidakkan. Meskipun ada kecaman dan teguran, kita tidak boleh menutupnya. penulis menulis melalui penglihatannya sendiri. Barangkali pengalaman sendiri atau orang lain. watak utamanya juga berperang dengan diri sendiri. Buku ini mengajar pembaca agar lebih berhati-hati memilih soal kawan, berkenalan dnegan seseorang, jauhi benda-benda yang terlarang dan diharamkan. Ringkas sahaja tapi perjalanan novel Bingit ini mampu mendidik pembaca.

Setiap buku ada nilainya. Ada mesejnya. Pemerhatian dan pengalaman penulis sebenarnya sangat bermakna lalu menghasilkan sebuah buku.

Gua gerak lu,pape roger!


Doktor UmumBiografi terbitan MPH yang memuatkan 62 bab membuatkan saya ambil masa yang panjang untuk menghabiskannya.

Untuk mendapatkan buku ini pun saya mengambil masa yang lama juga. Setiap kali singgah di kedai buku MPH, memandang buku ini lama. Rasa rugi benar jika tidak mendapatkannya sebagai koleksi peribadi. Saya antara pembaca tegar yang gemarkan buku biografi. akhirnya saya dapatkan buku ini dari kenalan Facebook.

Tun Dr Mahathir bukan saja seorang Doktor tetapi juga Ahli Politik yang di sanjung timggi oleh masyarakat dunia. selain Malaysia, negara-negara perang juga  mengkagumi Tun Dr M sebagai pemimpin yang lantang, berani, malah di geruni beberapa pemimpin luar terutamanya Yahudi.

Selain sebagai Perdana Menteri yang mentadbir negara selama 22 tahun, beliau juga seorang  penulis yang hebat. Tidak smeua ahli politik memiliki bakat sebagai Penulis. Kita hanya tahu kebanyakkan ahli Politik suka bercakap di atas pentas politik.

Berbalik pada Buku ini, ia menyusuri perjalanan hidup Tun  Dr M sejak kecil. Asal usul keluarganya, hidup di zaman peperangan, percintaan, pernah di buang dari UMNO kerana lantang mengkritik Tunku Abdul Rahman. beliau perdana Menteri keempat Malaysia yang paling berani melakukan  perubahan landskap dalam politik, ekonomi, sosial, pembangunan, pendidikan dan sebagainya selama 22 tahun!

Doktor Umum juga melangkaui sejarah politik Malaysia yang mungkin ramai tidak tahu. Tun Dr Mahathir amat menghargai dan mengenang jasa Tun Abdul Razak yang membawa beliau kembali ke pangkuan UMNO sehingga membuka jalan beliau sebagai Perdana Menteri.

Penggunaan bahasa juga ringkas dan bersahaja dan tidak terlalu berat. Kita sedia maklum, Tun Dr Mahathir orang sains  maka penulisannya tidak begitu sastera.

Bila saya membaca buku ini, begitu rupanya Tun Dr Mahathir.