Monday, September 5, 2016

Calmi Cuori Appassionati


Filem ini sudah puas saya cari di kedai. akhirnya dapat saya tonton di Youtube. walaupun senikata dalam bahasa cina, saya boleh faham filem ini.
Calmi cuori Appassionati atau dalam bahasa Jepun Reisei untuk Jonetsu tidak Aida atau dalam bahasa Inggeris Between Calmness dan Passion adalah filem yang diterbitkan pada tahun 2001 yang diarahkan oleh Isamu Nakae. Filem dibintangi oleh Yutaka Takenouchi dan Kelly Chen. Sebuah kisah cinta antara dua pelajar yang bertemu di sebuah kolej seni di Jepun. Filem ini adalah berdasarkan novel yang paling laris di Jepun. Calmi cuori Appassionati berjaya meraih kutipan tertinggi di Jepun tahun 2001.

Junsei Agata adalah pelajar untuk menjadi seorang pakar pemulihan seni halus. Dia merasakan hidupnya kosong. Beliau sering teringat seorang gadis yang ditemuinya di kolej. Namanya ialah Aoi. Pada suatu hari, Junsei mendapat tahu Aoi berada di Milan dan mendapati Aoi tinggal bersama seorang ahli perniagaan Amerika yang kaya.

Junsei ingat janji 10 tahun yang lalu. Sewaktu di kolej Junsei membuat janji dengan Aoi untuk bertemu di atas Duomo di Florence pada hari lahir ke-30 beliau. Dia berharap Aoi mesti ingat pada janji.


Filem ini sebuah filem romantik. Dengan lukisan indah, muzik yang mendamaikan jiwa. Cinta pertama memang sukar dilupakan.