Thursday, October 1, 2020

Jebat

 Assalamualaikum
Saya menonton filem Jebat baru-baru ini di Astro First, bolehlah walaupun saya tidak menonton drama Bukan Aku Tak Cinta sebelum ini. Drama bukan Aku Tak Cinta dan Jebatadaptasi sebuah novel terbita Karya Seni yang ditulis oleh E-man Sufi.

Penonton boleh nampak keserasian Jebat dan Mastura. Lakonan Nelydia sebagai Mastura yang manja dan gedik tidak menimbulkan rasa meluat saya. Jebat jelas menunjukkan kasih satang dan melindungi isteri tercinta.

Bulan madu mereka berdua di Prague terganggu bila Jebat tersedar kehadiran seseorang dan mula menganggu percutian. Jebat dan Mastura terpaksa pulang ke Malaysia awal. Sebaik tiba di Malaysia, mereka masih diekori. Bagi melindungi Mastura, dia terpaksa kembali ke sarang gangster yang telah lama dia tinggalkan dan mendapati ada pihak yang ingin membunuhnya.

Lakonan Sharnaaz sebagai Jebat dan Nelydia sebagai Mastura, "Jebat" turut dibintangi pelakon lain seperti Sangeeta Krishnasamy, Idris Khan, Carmen Soo, Louisa Chong, Yap Chin Fong, Rahhim Omar dan Peter Davis.