Wednesday, August 29, 2018

Sayembara Deklmasi Puisi Kemerdekaan Peringkat Negeri Melaka


SYARAT PERTANDINGAN
1.      Penyertaan terbuka kepada semua Rakyat Malaysia berumur diantara 17 tahun ke atas dan bermastautin di negeri Melaka sekurang-kurangnya 2 tahun
  1. Johan SDPK Peringkat Kebangsaan (1987 – 2017) tidak dibenarkan menyertai.

  1. Para peserta dikehendaki mendeklamasikan salah satu (1) puisi yang terdapat dalam antologi puisi Lentera Zaman terbitan GAPENA 2014.

4.      Deklamasi sajak tidak mengandungi unsur nyanyian dengan irama-irama tertentu yang dibantu bunyi daripada rakaman kaset atau cakera padat atau sebagainya.

5.      Peserta dibenarkan memakai pakaian yang bersesuaian dengan tema sajak serta dibenarkan bergerak bebas di atas pentas, bersesuaian dengan sajak yang disampaikan.

6.      Peserta dibenarkan membawa alat bantu (props) yang bersesuaian dan tidak membahayakan. Alat bantu yang menghasilkan bunyi-bunyian, berbentuk dari semua jenis alat-alat muzik termasuk pita perakam tidak dibenarkan.

7.      Penganjur mempunyai hak untuk menyiar semula rakaman/sedutan samaada visual atau media deklamasi puisi oleh peserta tanpa meminta izin daripada peserta terlebih dahulu.

8.      Penyertaan adalah percuma. Walau bagaimanapun perbelanjaan bagi menghadiri peringkat saringan dan akhir adalah di bawah tanggungan peserta.

9.      Peserta perlu mendeklamasikan sajak tidak melebihi tujuh (7) minit. Markah akan ditolak sekiranya melebihi had masa yang diperuntukkan.

10.  Tarikh tutup penyertaan adalah pada 10 September 2018. Walau bagaimanapun peserta yang masih berminat, boleh hadir pada 15 September 2018 semasa peringkat saringan diadakan dengan membawa borang penyertaan .

11.        Peserta di Peringkat Negeri hendaklah menghafal puisi pilihan mereka. Walaubagaimanapun mereka dibolehkan membawa bersama teks puisi pilihan ketika mendeklamasikan puisi bagi mengelakkan daripada terlupa atau boleh menganggu pembacaan.

12.        Peserta dibenarkan bergerak bebas di atas pentas dengan cara yang kreatif dan bersesuaian dengan sajak yang disampaikan. Pergerakan yang tidak sesuai, boleh mengurangkan markah.

13.        Peserta dibenarkan membawa alat bantuan (prop) yang bersesuaian dan tidak membahayakan. Alat bantuan yang menghasilkan bunyi-bunyian seperti jenis alat muzik termasuk sebarang alat perakam seperti (tape/CD/dan sebagainya) tidak dibenarkan sama sekali.

14.        Peserta yang layak ke peringkat Kebangsaan (akhir) adalah diwajibkan untuk menyertai sebarang aktiviti yang dilaksanakan oleh pihak penganjur Sayembara Deklamasi Puisi Kebangsaan. Kegagalan untuk menghadiri diri tanpa akan menjejaskan markah pertandingan.
TARIKH DAN TEMPAT SAYEMBARA PUISI
 Pertandingan dilaksanakan dalam dua peringkat iaitu:

(i)                 Saringan akan dijalankan jika penyertaan melebihi 20 penyertaan
Akan dimaklumkan.

(ii)               Peringkat Akhir akan dijalankan di Dewan SMK Sharifah Rodziah, Telok Mas pada 15 September 2018 pada jam 8.45 malam.

HADIAH PENYERTAAN
Peserta peringkat akhir akan menerima hadiah seperti berikut:
(i)                 Tempat Pertama : RM 500.00, Sijil dan Cenderamata
(ii)               Tempat Kedua : RM 300.00, Sijil dan Cenderamata
(iii)             Tempat Ketiga : RM 200.00, Sijil dan Cenderamata
(iv)              Hadiah Saguhati (2) : RM100.00, Sijil dan Cenderamata
Setiap penyertaan akan diberi cenderamata dan sijil penghargaan.


Borang penyertaan yang lengkap boleh dihantar melalui e-mel ikatanpersuratanmelayu1950@gmail.com atau idanardiel@gmail.com atau  sufreisuhaida@gmail.com atau cikgupijie86@gmail.com

Untuk sebarang pertanyaan boleh menghubungi urus setia :
(i)                 Cik Norhidayah           019-3914673
(ii)               Encik Sufrie                 017-6654392
(iii)             Encik Mohd Rafizi       012-5403989

Keputusan Hakim adalah muktamad. Sebarang bantahan dan surat menyurat tidak akan dilayan.