Monday, September 28, 2020

Kopi


 

Bramfield House: Rumah Inggeris Bertiang Seri

Bramfield House: Rumah Inggeris Bertiang Seri
Fajar Pajeer
2020
Maria Kajiwa


Kita kenal Novelis Maria Kajiwa novelis yang sentiasa muncul dengan karya seram, penuh misteri dan ada rahsia di setiap karyanya namun sentiasa memberikan terbaik kepada pembacanya termasuk saya yang tidak ketinggalan mendapatkan setiap naskhahnya.

Berbalik pada novel ini, ada kisah dan rahsia tersembunyi dalam rumah Inggeris peninggalan Brock. Ibubapa Brock datang menghidupkan kembali rumah itu lalu satu demi satu gangguan muncul hingga membongkar rahsia yang tersembunyi. Rumah Inggeris Bertiang Seri? Menarik tapi agak luar biasa sebab tiang seri biasa dikaitkan dengan rumah Melayu dan menyimpan sesuatu tetapi ini yang menarik pembaca bila ada tiang seri dalam rumah Inggeris.

Meskipun karya Penulis Maria Kajiwa seram dan misteri tetapi sentiasa muncul dengan idea dan konsep berbeza. Setiap karyanya memudahkan pembaca selain penggunaan bahasa yang baik dan indah serta plot dan penceritaannya laju sebab itu pembaca dah tak sabar nak tahu apa yang berlaku seterusnya hingga penamat

Buku baru bila lagi kak Maria Kajiwa?

One Million Stars Falling From the Sky


One Million Stars Falling From the Sky

2002
VIU
Japan

Tahun lepas tonton versi Korea. Best lagi versi Japan.

Katase Ryo lakonan Takuya Kimura bekerja sebagai tukang masak di restoran mewah. Wanita hanya aksesori dan jika dia bosan dengannya, dia menyingkirkan wanita tersebut. Ketika itu,Detektif Kanzo lakonan Sanma sedang menyiasat satu kes pembunuhan.
Ryo juga menggoda Miwa anak orang kaya yang menyambut hari jadi ke 25 tahun di kapal mewah. Di situ juga Ryo terserempak dengan Dojima yang juga sahabat baik Miwa.
Permainan kucing dan tikus bermula apabila dengan adik Katase ketika adik Kano, Yuko jatuh cinta kepada Ryo dan Kanzo bertekad untuk menyelamatkan adiknya walau apa pun akibatnya. Ketika kisah itu berlanjutan, masa lalu yang gelap dalam kehidupan Kanzo juga mulai muncul dan membuka hubungan yang tidak dapat dibayangkan antara dia, adiknya, dan Katase Ryo

Kyojo


Kyojo

2020
VIU

Dah nak masuk usia 50 tahun pun tetap 'maintain' hensem.

Kimichika Kazama lakonan Takuya Kimura merupakan tenaga pengajar di akademi polis. Dia sangat teliti dan sentiasa memerhati pelajar-pelajarnya. Dia tenang, serius dan berkarisma, tetapi tegas. Pelajar dengan pelbagai latar belakang hadir ke akademi polis dengan alasan mereka sendiri untuk menjadi pegawai polis. Mereka merasa tertekan untuk mengikuti peraturan yang ketat dan merasa cemas untuk berjaya dari akademi. Berapakah bilangan pelajar yang akan lulus dalam kalangan 90 pelajar? Apakah tujuan sebenar Kimichika Kazama memberikan kesusahan kepada para pelajar

Mary

 Mary

2019
Fox Movies

Suami Sarah, David, seorang Kapten kapal pelancongan membeli sebuah kapal layar yang telah ditinggalkan oleh Pengawal Pantai. David membawa Sarah dan dua anak perempuan mereka, Lindsay dan Mary bercuti menuju ke Bermuda, untuk mengukuhkan ikatan keluarga setelah Sarah curang dan kembali Kepadanya. David memperbaiki kapal bernama Mary, sama nama yang sama dengan anak perempuan bongsu mereka. Tommy, teman lelaki Lindsay dan anak didik David, melihat cahaya menakutkan yang terpancar dari kapal ketika mengambil gambar keluarga David

David, Sarah, Mary, Lindsay, Tommy, dan rakan David, Mike berlayar ke Bermuda. Mary memiliki teman khayalan, seorang wanita yang dia dakwa hidup di atas kapal, dan mula membuat lukisan krayon yang menakutkan. Pada malam pertama, David terdengar bunyi dari dek atas. Dia mendapati Tommy, yang telah menikam dirinya sendiri dengan pisau dan menyerang David. David dan Sarah hantar Tommy ke Pusat institusi mental di Kepulauan Abaco, dan bertekad untuk merahsiakan ini dari yang lain. David menerima berita bahawa Tommy menggantung dirinya sendiri, sangat mengejutkannya. Sarah kemudian mendapati Mary telah melukis gambar hangman sebelumnya. Banyak perkara ghaib berlaku, seperti jejak kaki yang muncul secara misteri, Sarah mengalami mimpi buruk seperti terkurung di dalam kabin dan melihat seorang wanita misteri.

Ketegangan semakin konflik antara anak kapal. Mary menghancurkan gelas ke wajah Lindsay, dan David dan Sarah terus bertengkar, kerana Sarah ingin berpatah balik sementara David ingin meneruskan perjalanan apabila Sarah meneliti sejarah kapal itu, dan mendapati bahawa pemiliknya sebelumnya telah hilang dalam perjalanan yang serupa, dan pemilik sebelum ini juga semuanya berlayar ke destinasi yang sama. Kapal layar miliki rahsia semangat ahli sihir yang berusaha menggantikan anak-anaknya setelah lemas. David dan Sarah bersetuju untuk kembali, dan David memerintahkan Mike untuk mengubah haluan. David mendengar suara misteri, dan mendapati Mike, telah menghancurkan layar, menguras kapal.

Hero


Hero

2001
VIU

Kuryu Kohei merupakan pendakwa raya muda yang dipindahkan ke Tokyo dari Aomori. Kuryu tidak seperti pendakwa biasa; dia enggan memakai pakaian bersesuaian dan tali leher, sebaliknya memilih pakaian kasual, jaket berwarna oren dan kasut but. Dia kelihatan seperti pemalas. Dia selalu membeli barang-barang pelik dari internet. Kuryu sekadar lulusan sekolah menengah yang dituduh melakukan kesalahan, hanya dibebaskan oleh pendakwaraya. Ini memaksa Kuryu untuk meninggalkan gaya hidupnya yang nakal dan mengambil peperiksaan kesetaraan sekolah menengahnya, belajar untuk ujian bar dan lulus. Walaupun begitu, naluri dan tekadnya yang cemerlang menjadikannya sesuai sebagai penyiasat. Dia mencari keadilan, dan ideanya memberi kesan yang mendalam pada rakan-rakannya. Amamiya, pembantunya yang pada mulanya dia dan Kuryu tidak mempunyai hubungan kerja yang baik, tetapi setelah bekerjasama untuk beberapa waktu keduanya menjadi dekat dan menjalin hubungan cinta.

Enola Holmes


Enola Holmes adik bongsu dalam keluarga Holmes. Dia wanita muda bersifat bebas, berkeinginan kuat, dan sangat cerdas, taat, serta berwawasan. Ibunya, Eudoria, telah mengajarnya semua perkara.

Pada hari ulang tahun keenam belas, Enola dapati ibunya hilang, hanya meninggalkan beberapa hadiah ulang tahun.

Enola bertemu dengan dua abangnya, Mycroft dan Sherlock. Sherlock menganggapnya sebagai gadis yang cerdas, sedangkan Mycroft menganggapnya menyusahkan, sebagai penjaga sahnya, Mycroft bercadang menghantar Enola ke asrama. Enola mula menemui petunjuk dan wang yang ditinggalkan oleh ibunya dan melarikan diri mencari ibunya dengan menyamar dan bermulalah penggembaraan Enola mencari ibunya