Saturday, September 2, 2017

The Shallows


Filem bertemakan ikan jerung yang paling di ingati  hingga saat ini adalah Jaws, yang di arahkan oleh Stephen Spielberg. The Shallows menampilkan sesuatu yang berbeza dengan filem-filem jerung yang lain sebelum ini.  
Isteri kepada pelakon Ryan Reynolds, Blake Lively memberikan lakonan yang benar-benar memberikan kesan berbanding drama seperti Gossip Girls dan filem-filemnya yang sebelum ini seperti The Sisterhood of the Traveling Pants, The Sisterhood of the Traveling Pants2, The Town, The Age of Adaline, Society CafĂ© dan sebagainya.
 The Shallows merupakan salah satu filem survival di tengah laut yang paling menarik dan meningkatkan adrenalin. Aksi Blake Lively bertarung dengan jerung di tengah-tengah laut  membuatkan kita rasa luar biasa dengan Nancy yang berjuang untuk menyelamatkan diri dari jerung yang mengorbankan 3 orang manusia yang cuba membantunya. Filem ini juga di lihat dengan sempurna selain menampilkan pemandangan laut yang indah, serta menyaksikan aksi Nancy meluncur dengan baik.
Nancy mencari pantai tanpa nama yang dirakam oleh ibunya pada tahun 1998. Pantai tanpa nama memang di lihat  sangat indah, dan jarang orang mengetahui tempat tersebut. Nancy pun meluncur atas ombak yang menggulung di pantai yang sepi dari penduduk. Tanpa di sedari, pantai itu memiliki sesuatu yang tidak di duga.
Jerung itu bukan sahaja memerangkap Nancy yang terperangkap atas batu tetapi bijak untuk cuba menewaskan Nancy berulang kali. Nancy bukan seorang yang lemah walaupun emlawan kesakitan dan di sengat obor-obor, dia sedaya upaya berjuang hinggakan dia akan berserah seandainya tiada jalan lain untuk dia berjuang.
Filem ini merujuk pada perjuangan. Ayah Nancy memberitahu ibu Nancy adalah pejuang yang melawan sakit barah. Nancy juga membuktikan dirinya juga adalah pejuang yang terperangkap di tengah-tengah laut. Filem ini nampak simple tetapi terisi ketegangan dan persoalan bagaimana Nancy menyelamatkan diri ataupun adakah Nancy akan mati?Itu  yang membuatkan penonton tidak senang duduk!A Mighty HeartFilem lakonan Angelina Jolie berdasarkan kisah benar dan pengalaman wartawan majalah Glamour dan Kolumnis dari Perancis, Mariane Pearl ke Karachi, Pakistan untuk mencari suaminya, Danny yang di culik.

Novel yang ditulis oleh Mariane Pearl sendiri dan mengisahkan tentang bagaimana suaminya Daniel Pearl diculik di Karachi, Pakistan. Hanya karena Danny seorang Yahudi dan dianggap tali barut Amerika. Film ini menceritakan bagaimana ketabahan dan penantian Mariane menanti kabar suaminya  lebih dari sepuluh hari dalam keadaan hamil. 

Daniel Pearl atau Danny merupakan Wartawan  dari Wall Street Journal yang mengajak isterinya Mariane Pearl yang juga seorang Wartawan  untuk tinggal beberapa waktu di Karachi, Pakistan. Danny mahu menemubual seorang tokoh Islam bernama Sheikh Gilani. Danny sudah merancang sebuah pertemuan dengan tokoh Islam tersebut bantuan beberapa orang di Pakistan. Pertemuan yang di rancang sebenarnya adalah satu perangkap. Sheikh Gilani tidak tahu menahu yang  Wartawan Amerika yang datang mahu menemubualnya. Sheikh Gilani  sendiri pun sebenarnya selalu menolak setiap permintaan wawancara

Filem berat ini melibatkan NGO, Wartawan, Wall Street Journal, polis Pakistan, FBI dan sebagainya termasuk Mariane bagaimana untuk mencari Danny, Wartawan Wall Street Journal. Mereka mencari dan membaca  semua email yang ada di komputer Danny. Javed, CID Pakistan memberikan akses untuk menyemak semua talian telefon, serta menyemak identiti nombor-nombor telefon yang mungkin berkait rapat  dengan penculikan Danny  Filem ini juga menggambarkan kehidupan dan masyarakat Pakistan yang beragama Islam. Keadaan semakin tegang bila Danny dikatakan mata-mata Amerika yang menyamar sebagai Wartawan. Asra, seirang muslim memaklumkan bahawa India dan Pakistan memiliki hubungan yang tidak baik lantaran berbeza agama dan fahaman.
Babak Mariane meraung, dan menangis bila mendapat tahu suaminya mati terus wajahnya serius bertanyakan kepada penyiasat macam mana tahu suaminya mati?

Filem ini di adaptasi dari buku A Mighty Heart: The Brave Life and Death of My Husband Danny Pearl yang di tulis sendiri oleh Mariane Pearl dan filem ini diterbitkan oleh Brad Pitt. 
Filem ini sangat best!

Sukan SEA 2017

Taraaaa
Rasa tak best pula bila Sukan SEA ke 29 berakhir pada malam 30 Ogos 2017. Sebelum ini Malaysia jadi tuan rumah sukan sea pada tahun 2001 di Kuala Lumpur. saya memilih Astro Arena untuk mengetahui perkembangan sukan-sukan yang dipertandingkan.
Paling best acara terjunan menyapu habis semua pingat. Amsyar Ahmad menembus kekecewaan dengan meraih 2 emas dan 1 perak. Saya tak lupa terjunan beliau di Singapura pada 2 tahun lepas amat mengecewakan. Semua atlit terjun  Malaysia bertaraf dunia.
Hoki Lelaki paling best sebab membelasah Myanmar dengan menyumbatkan gol sebanyak 14 kali pada perlawanan akhir. Jangan tak tahu sejak tahun 1975 hingga sekarang Joki malaysia amat digeruni pasukan lawan di Asia Tenggara.

Saya sedikit rasa tak syok bila badminton, sepak takraw tidak mampu menyanigi pihak lawan. pemain perseorangan negara lelaki belum ada yang mampu menyaingi Datuk Lee chong Wei. begitu juga Malaysia amsih ketandusan lompat kijang yang dulu  di dominasi oleh Zaki Sadri

Paling membanggakan, anak Merlimau Muhammad Khairul Hafiz menjadi manusia terpantas di Asia Tenggara. Sebelum ini Rabuan Pit, anak kelahiran Merlimau juga antara yang terpantas di Asia Tenggara. Sebelum ini anak-anak Merlimau mewarnai dunia hiburan seperti  seperti Ziana Zain, Anuar Zain, Nory, Khaidira Abu Zahar dan Ayda Jebat. Ada juga pelari negara seperti Badrol Baktiar. 

Di acara renang, Malaysia masih ketandusan perwnang wanita yang hebat seperti Nurul Huda Abdullah dan Tania Bego. Acara ini di dominasi oleh Singapura dengan keunggulan Schooling.

Mengenai bola sepak, malang 16 tahun lalu kembali menimpa skuad remaja bawah 22 tahun. pada tahun 2001, tempat yang sama, lawan yang sama, dan pengakhirannya juga sama. bagi saya, Thailand menang nasib atas kelalaian penjaga gol Malaysia. saya agak geram dengan aksi Safawi Rasid yang suka 'conquer' bola seorang diri. Dia seolah lupa 10 lagi rakan seperjuangan di atas padang.