Monday, October 19, 2020

Dari Idea ke Layar Kaca


Mahu bercerita pengalaman saya hadir bengkel Dari Idea ke Layar Kaca yang berlangsung selama dua hari di Hotel Kings, Ayer Keroh Melaka. Pertama sekali saya nak ucapkan terima kasih banyak kepada Jabatan Kebudayan dan Keseniaan Negara (JKKN) Melaka atas kesudiaan menaja saya.

Menuntut ilmu skrip dari Puan Siti Rohaya Atan adalah satu pengalamanyang sangat beharga dan cukup saya hargai untuk saya. Bagi saya Siti Rohaya Atan yang mesra dengan panggilan Kak Roy merupakan satu nama besar dan saya sendiri tak jangka dapat menjadi anak didik beliau dalam bengkel ini.  Siti Rohaya Atan bekas Wartawan, penulis novel, penulis skrip malah juga seorang pengarah teater. Malahan saya dapat bertentang mata dengan Primadona yang tidak asing iaitu Ogy Ahmad Daud.

Saya belajar bagaimana cara untuk menghasilkan skrip dan bagaimana idea membuahkan naskhah untuk dipersembahkan di layar kaca sama ada bentuk wayang atau televisyen. Perkongsian ilmu dan pengalaman dari dua insan hebat ini menjadikan saya seorang yang ingin menghasilkan sesuatu yang baru iaitu skrip. Insha Allah