Tuesday, January 24, 2017

Kuih Chara

Assalamualaikum,

sebenarnya sudah lama saya teringin nak belajar buat kuih Chara, antara kuih tradisional yang sangat sedap malah antara kuih kegemaran saya juga.

kebetulan di kelas PPKI(P) ada subjek Kemahiran Hidup, gurunya mengajar buat kuih Chara kepada murid-murid, saya pun tumpang belajar sekali. bahannya tidak banyak sangattetapi mudah untuk memasaknya.

Resipinya

Bahan-bahan untuk inti

- 300g dagimg atau ayam kisar
- 2 sudu besar
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- sedikit lada putih atau lada sulah

bahan-bahan untuk hiasan atas
- 2 biji cili merah, hiris halus
- bawang goreng
- daun bawang
- daun sup

Bahan-bahan untuk adunan
- 2 cawan tepung gandun
- 2 biji telur
- 4 cawan santan cair
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/4 sudu kecil pewarna kuning


-Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
-Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan dahing  bersama ladah sulah dan kiub ayam dan kacau sehingga keringa ir.
- perasakan dengan garam dan gula secukupnya.


Cara-cara untuk adunan kuih Chara

- Bancuh smeua bahan adunan kuih chara dan kacau hingga sebati. tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. Boleh bancuh dalam blender.
-Panaskan loyang kuih chara dan sapukan minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan letakkan inti di atasnya. kemudian tabur dengan hirisna cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
- Tutup loyang dengan penutup atau tudung periuk.
- masal selama 3-4 minit di atas api perlahan.



No comments: